Pizza i Prosta pasta. – Restauracja Prosta Pasta –
Pizza

Pizza i Prosta pasta.

Pizza to nasza specjalność 🙂

Pizza historia.

W tym akapicie pokażę, że Historia tej potrawy jest bardzo odległa. Najprościej: to placek z mąki zbożowej z dodatkami. Patrząc na pizzę z tej perspektywy widzimy, że początki istnienia tego dania muszą sięgać czasów starożytnych. Pierwsze ślady procesu wypiekania placków z mąki zbożowej odnajdziemy w antycznym Egipcie, Grecji czy Rzymie. Słowo „pizza” wywodzi się z łacińskiego określenia „picea”, które oznacza właśnie placek z mąki. Odpowiednik pizzy istnieje i przetrwał we wszystkich zakątkach świata. Dania podobne do pizzy serwuje się prawie wszędzie. Tureckie “pide”, meksykańską “quesadillę”, czy francuską tartę. Koncepcja: „placek plus dodatki” jest uniwersalna.

Kto dokonał odkrycia.

Pizza jaką znamy jest dziełem Włochów, a dokładnie kucharza Raffaelo Esposito. W 1889 roku do miasta na południu Italii przybyła Małgorzata II Sabaudzka – królowa Włoch. Głównym punktem tej wizyty było spróbowanie wypieków Raffaelo. Na tą szczególną okazję ceniony kucharz postanowił upiec nową wersję pizzy, którą – na cześć królowej – nazwał Margherita. Pizza ta przetrwała do czasów współczesnych w niemal nie zmienionej postaci, a Raffaelo Esposito  przeszedł do historii jako twórca najpopularniejszej na świecie odmiany pizzy.  Co ciekawe składniki, które wówczas w  niej użyto kolorystycznie odzwierciedlały barwy flagi Włoskiej – soczyście czerwone pomidory, biała jak śnieg mozzarella oraz radosna zieleń bazylii. Ta sama kolorystyka została przez nas użyta w zdjęciu w tle na fb 🙂 Kontakt z nami https://prostapasta.pl/kontakt/

Placek się zmienia.

Proste świeże składniki sprawiły, że w placku zakochał się świat. Obecnie to już nie zakochanie a w pełni ugruntowane uczucie . Możemy ją znaleźć w każdej stolicy, mieście czy maleńkim miasteczku na krańcu świata. Pizza w Madrycie, Warszawie czy Paryżu jest najwyżej rozpoznawalna marką wśród konkurujących ze sobą potraw oraz najczęściej  zamawianym na świecie daniem na wynos. Obecnie pizza istnieje w wielu wersjach i odmianach regionalnych; różni się recepturą na ciasto, użytymi dodatkami, grubością, bywa puszysta lub chrupka. Przykładem puszystej pizzy na grubym cieście jest wersja amerykańska, dziś niemal równie popularna jak wersja włoska. Odmianę tą stworzyli włosi mieszkający na Brooklinie w początkach XX wieku. Następnie ruszyła na podbój świata

Dlatego piszemy.

To danie, które lubią wszyscy dlatego jest tak popularne są jednak osoby które sie z tym nie zgadzaja i te zapraszamy na pastę 🙂 Pomyś o nim a następnie zamów. Nasza wersja jest smaczna dlatego możesz jej skosztować bez obaw. https://www.facebook.com/prostapastadrawska

Pizza pyszna

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *