Gelato – przepis na klasyczne włoskie lody o różnych smakach

Gelato to klasyczne włoskie lody, które charakteryzują się gładką konsystencją i bogatym smakiem. W przeciwieństwie do zwykłych lodów, gelato ma mniej tłuszczu i jest przygotowywane z naturalnych składników, takich jak mleko, śmietanka, jaja i owoce. To idealne danie na gorące letnie dni lub jako deser na specjalne okazje.

Oto kilka przepisów na klasyczne włoskie gelato:

Przepis 1: Gelato z pistacjami

Składniki:

2 szklanki mleka
1 szklanka śmietanki
1/2 szklanki cukru
6 żółtek jaj
1 szklanka pistacji, posiekanych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

W rondlu połącz mleko, śmietankę i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.

Oddziel żółtka od białek jaj.

W misce ubij żółtka.

Dodaj ubite żółtka do mieszanki mleka i śmietanki i wymieszaj.

Dodaj posiekane pistacje i ekstrakt z wanilii.

Wlej mieszankę do maszyny do lodów i mroź przez około 20-30 minut.

Przelej lodów do pojemnika i umieść w zamrażalniku na kilka godzin.

Podawaj z posiekanymi pistacjami.

Przepis 2: Gelato z truskawkami

Składniki:

2 szklanki mleka
1 szklanka śmietanki
1/2 szklanki cukru
6 żółtek jaj
2 szklanki truskawek, posiekanych
1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

W rondlu połącz mleko, śmietankę i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.

Oddziel żółtka od białek jaj.

W misce ubij żółtka.

Dodaj ubite żółtka do mieszanki mleka i śmietanki i wymieszaj.

Dodaj posiekane truskawki i sok z cytryny.

Wlej mieszankę do maszyny do lodów i mroź przez około 20-30 minut.

Przelej lodów do pojemnika i umieść w zamrażalniku na kilka godzin.

Podawaj z dodatkowymi truskawkami.

Przepis 3: Gelato z ciasteczkami Oreo

Składniki:

2 szklanki mleka
1 szklanka śmietanki
1/2 szklanki cukru
6 żółtek jaj
1 opakowanie ciasteczek Oreo, posiekanych

Sposób przygotowania:

W rondlu połącz mleko, śmietankę i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.

Oddziel żółtka od białek jaj.

W misce ubij żółtka.

Dodaj ubite żółtka do mieszanki mleka i śmietanki i wymieszaj.

Dodaj posiekane ciasteczka Oreo.

Wlej mieszankę do maszyny do lodów i mroź przez około 20-30 minut.

Przelej lodów do pojemnika i umieść w zamrażalniku na kilka godzin.

Podawaj z dodatkowymi ciasteczkami Oreo.

Gelato to nie tylko pyszne, ale również zdrowsze od zwykłych lodów, ponieważ ma mniej tłuszczu i jest przygotowywane z naturalnych składników. Wypróbuj te przepisy na klasyczne włoskie lody i delektuj się ich bogatym smakiem w letnie dni i na specjalne okazje.