Pasta – klasyczne włoskie dania z makaronem krok po kroku

Pasta to nieodłączny element kuchni włoskiej i jedno z najbardziej lubianych dań na całym świecie. Makaron można przygotować na wiele sposobów i połączyć z różnymi składnikami, co daje nieskończone możliwości kulinarne. W tym artykule przedstawiamy, jak przygotować klasyczne włoskie dania z makaronem krok po kroku.

Spaghetti aglio e olio

Składniki:

  • 400g spaghetti
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu, odcedzamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i płatki chili. Smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż czosnek będzie lekko złocisty.
  3. Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy z sosem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Przekładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Tagliatelle z sosem bolognese

Składniki:

  • 400g tagliatelle
  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 słoik przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • parmezan do posypania

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy na małym ogniu aż będą miękkie.
  2. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż się zrumieni. Wlewamy wino i gotujemy na małym ogniu aż odparuje.
  3. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
  4. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu, odcedzamy.
  5. Na talerzach układamy porcję makaronu, na wierzchu nakładamy sos bolognese i posypujemy startym parmezanem.

Penne arrabbiata

Składniki:

  • 400g penne
  • 1 słoik passaty pomidorowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu, odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i płatki chili. Smażymy na małym ogniu przez 23 minuty, aż czosnek będzie lekko złocisty.
Dodajemy passatę pomidorową i gotujemy na małym ogniu przez 1015 minut.
Doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku.
Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy z sosem. Przekładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Podsumowanie

Włoska kuchnia słynie z wykorzystania makaronu w wielu potrawach. Przygotowanie klasycznych włoskich dań z makaronem nie jest trudne, a wymaga jedynie kilku podstawowych składników i umiejętności gotowania. Powyższe przepisy na spaghetti aglio e olio, tagliatelle z sosem bolognese i penne arrabbiata są łatwe w przygotowaniu i z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie.