Przepis na orzeźwiające sorbety owocowe: chłodne ukojenie w gorące dni
W upalne dni nie ma nic lepszego od orzeźwiającego sorbetu owocowego. Świeże owoce, lekko kwaskowaty smak i przyjemna konsystencja sprawiają, że sorbet to idealna propozycja na ochłodę w gorące dni. Dziś prezentujemy przepis na kilka pysznych sorbetów, które z pewnością przypadną do gustu każdemu.
-
Sorbet mango z dodatkiem mięty i limonki
Sorbet z mango to prawdziwa uczta dla podniebienia. Soczyste i słodkie mango w połączeniu z odrobiną mięty i sokiem z limonki daje niezwykle orzeźwiający efekt. Owoce obierzemy, pokroimy na mniejsze kawałki i zblendujemy. Następnie dodajemy miętę, sok z limonki i lekko mieszamy. Całość przesiewamy przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych pestek. Gotową masę przelewamy do zamrażarki i mieszamy co 20-30 minut, aby uniknąć powstania dużych kryształków. Po około 2-3 godzinach sorbet będzie gotowy do podania. -
Sorbet truskawkowy z jogurtem greckim
Truskawki to jedne z najbardziej popularnych owoców latem, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania sorbetu. Do miski wrzucamy truskawki, dodajemy sok z cytryny i startą skórkę z limonki. Całość blendujemy, a następnie dodajemy jogurt grecki i jeszcze raz miksujemy. Gotową masę przekładamy do pojemników i wkładamy do zamrażalnika na około 4 godziny. Przed podaniem można posypać sorbet świeżymi truskawkami lub skropić sokiem z limonki. -
Sorbet wiśniowy z dodatkiem czekolady
Wiśnie to smaczne i soczyste owoce, które idealnie nadają się na sorbet. Do ich przygotowania potrzebujemy wiśni bez pestek, soku z cytryny i odrobiny cukru. Owoce miksujemy, a następnie dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Całość przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na około 4-6 godzin. Przed podaniem można posypać sorbetem startą czekoladą lub dodać wiśnie na wierzch. -
Sorbet arbuzowy z dodatkiem mięty
Sorbet z arbuzem to prawdziwa bomba witaminowa i orzeźwienie w jednym. Do jego przygotowania potrzebujemy soczystego arbuz o słodkim smaku, liści mięty i soku z limonki. Arbuz blendujemy na gładką masę, dodajemy miętę i sok z limonki, a następnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do zamrażalnika i mieszamy co 30 minut. Po około 2-3 godzinach sorbet arbuzowy będzie gotowy do podania. -
Sorbet malinowy z dodatkiem jogurtu naturalnego
Maliny to owoce, które idealnie sprawdzają się na sorbet. Do ich przygotowania potrzebujemy malin, jogurtu naturalnego, soku z cytryny i odrobiny cukru. Maliny blendujemy na gładką masę, a następnie dodajemy jogurt, sok z cytryny i cukier. Całość mieszamy i przekładamy do zamrażarki na około 4-6 godzin. Przed podaniem sorbetu malinowego można udekorować go świeżymi malinami lub skropić sokiem z cytryny. -
Sorbet śliwkowy z dodatkiem cynamonu
Śliwki to wyjątkowe owoce, które nadają się na sorbet doskonale. Do ich przygotowania potrzebujemy dojrzałych śliwek, soku z pomarańczy i cynamonu. Owoce blendujemy, a następnie dodajemy sok z pomarańczy i cynamon. Całość mieszamy i przekładamy do zamrażalnika na około 4-6 godzin. Przed podaniem można posypać sorbetem startym cynamonem lub dodać kawałki śliwek na wierzch. -
Sorbet bananowo-kokosowy z pyłkiem pszczelim
Sorbet bananowo-kokosowy to propozycja dla miłośników egzotycznych smaków. Do jego przygotowania potrzebujemy dojrzałych bananów, mleka kokosowego, soku z limonki i pyłku pszczelim. Banany blendujemy na gładką masę, a następnie dodajemy mleko kokosowe, sok z limonki i pyłek pszczeli. Mieszamy i przekładamy do zamrażarki na około 4-6 godzin. Przed podaniem można polać sorbet dodatkowym mlekiem kokosowym i posypać pyłkiem pszczelim.
Przygotowanie orzeźwiających sorbetów owocowych to nie tylko sposób na ochłodę w gorące dni, ale także doskonała okazja do delektowania się świeżymi owocami w najsmaczniejszej formie. Warto eksperymentować z różnymi kombinacjami smakowymi i cieszyć się pysznymi sorbetami przez całe lato. Smacznego!