Przepis na tradycyjne włoskie cannoli z kremem ricotta: słodkie rurki pełne smaku

Przepis na tradycyjne włoskie cannoli z kremem ricotta: słodkie rurki pełne smaku

Włoskie cannoli to wyjątkowe, tradycyjne słodkie przysmaki w postaci chrupiących rurek, wypełnionych delikatnym kremem ricotta. Idealne do podania na przyjęciach, imprezach lub po prostu jako smaczna i unikalna przekąska. Dziś przedstawiamy Wam przepis na tradycyjne włoskie cannoli z kremem ricotta, który oczaruje was swoim smakiem i prostotą wykonania.

I. Lista składników
Do przygotowania cannoli potrzebować będziemy:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 50g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 100ml białego wina świątecznego
  • olej do smażenia
  • 500g sera ricotta
  • 150g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • cukier puder do posypania

II. Przygotowanie ciasta

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i kakao. Dodaj masło i rozetrzyj je z suchymi składnikami, a następnie dodaj 1 jajko i wyrób gładkie ciasto.

  2. Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.

III. Przygotowanie farszu

  1. W drugiej misce wymieszaj ser ricotta, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszaj.

IV. Formowanie rurek

  1. Po upływie 30 minut wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części. Każdą część rozwałkuj na cienkie płaty.

  2. Przy pomocy specjalnego foremki lub szklanki, wytnij okręgi z ciasta. Następnie owiń nimi metalowe rurki do cannoli, sklejając brzegi ciasta za pomocą roztrzepanego jajka.

  3. Na patelni rozgrzej olej, a następnie smaż cannoli na złoty kolor z obu stron.

V. Farszowanie cannoli

  1. Wyjmij ostrożnie rurki z ciasta z foremek i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

  2. Gdy rurki będą już zimne, napełnij je przygotowanym kremem ricotta za pomocą tylnej końcówki łyżeczki.

VI. Dekorowanie cannoli

  1. Posyp cienką warstwą cukru pudru, aby nadając cannoli piękny wygląd i lekko słodki smak.

VII. Podanie i przechowywanie

  1. Podawaj cannoli od razu po przygotowaniu, aby cieszyć się ich chrupkością i świeżością.

  2. Jeżeli pozostaną jakieś cannoli, można je przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, ale zalecamy spożycie ich w ciągu 1-2 dni od przygotowania.

Tak przygotowane włoskie cannoli z kremem ricotta są prawdziwą eksplozją smaku i zachwycają swoim wyglądem. Spróbujcie sami przygotować te tradycyjne, włoskie słodkości i cieszcie się nimi w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Smacznego!