Przepis na tradycyjne włoskie cannoli z kremem ricotta: słodkie rurki pełne smaku
Włoskie cannoli to wyjątkowe, tradycyjne słodkie przysmaki w postaci chrupiących rurek, wypełnionych delikatnym kremem ricotta. Idealne do podania na przyjęciach, imprezach lub po prostu jako smaczna i unikalna przekąska. Dziś przedstawiamy Wam przepis na tradycyjne włoskie cannoli z kremem ricotta, który oczaruje was swoim smakiem i prostotą wykonania.
I. Lista składników
Do przygotowania cannoli potrzebować będziemy:
- 300g mąki pszennej
- 50g cukru
- 1 łyżka kakao
- 50g masła, w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 100ml białego wina świątecznego
- olej do smażenia
- 500g sera ricotta
- 150g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- cukier puder do posypania
II. Przygotowanie ciasta
-
W misce wymieszaj mąkę, cukier i kakao. Dodaj masło i rozetrzyj je z suchymi składnikami, a następnie dodaj 1 jajko i wyrób gładkie ciasto.
-
Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
III. Przygotowanie farszu
- W drugiej misce wymieszaj ser ricotta, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszaj.
IV. Formowanie rurek
-
Po upływie 30 minut wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części. Każdą część rozwałkuj na cienkie płaty.
-
Przy pomocy specjalnego foremki lub szklanki, wytnij okręgi z ciasta. Następnie owiń nimi metalowe rurki do cannoli, sklejając brzegi ciasta za pomocą roztrzepanego jajka.
-
Na patelni rozgrzej olej, a następnie smaż cannoli na złoty kolor z obu stron.
V. Farszowanie cannoli
-
Wyjmij ostrożnie rurki z ciasta z foremek i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
-
Gdy rurki będą już zimne, napełnij je przygotowanym kremem ricotta za pomocą tylnej końcówki łyżeczki.
VI. Dekorowanie cannoli
- Posyp cienką warstwą cukru pudru, aby nadając cannoli piękny wygląd i lekko słodki smak.
VII. Podanie i przechowywanie
-
Podawaj cannoli od razu po przygotowaniu, aby cieszyć się ich chrupkością i świeżością.
-
Jeżeli pozostaną jakieś cannoli, można je przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, ale zalecamy spożycie ich w ciągu 1-2 dni od przygotowania.
Tak przygotowane włoskie cannoli z kremem ricotta są prawdziwą eksplozją smaku i zachwycają swoim wyglądem. Spróbujcie sami przygotować te tradycyjne, włoskie słodkości i cieszcie się nimi w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Smacznego!