Tiramisu – jak przygotować klasyczny włoski deser z kawą i serem mascarpone?

Tiramisu to klasyczny włoski deser, który zyskał popularność na całym świecie. To pyszna i łatwa do przygotowania potrawa, która składa się z kilku warstw, w tym biszkoptów nasączonych kawą, sera mascarpone i kakao. Tiramisu jest idealnym deserem na specjalne okazje, ale także na codzienne wieczory w gronie rodziny.

Oto kilka kroków, jak przygotować klasyczne włoskie tiramisu z kawą i serem mascarpone:

Składniki:

500 g sera mascarpone
3 jajka, osobno białka i żółtka
100 g cukru pudru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
250 ml mocnej kawy, ostudzonej
24 biszkopty Savoiardi
kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Oddziel białka od żółtek.

W dużej misce wymieszaj żółtka i cukier pudru. Dodaj ekstrakt z wanilii i ser mascarpone. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.

W oddzielnej misce ubij białka na sztywno.

Delikatnie wymieszaj ubite białka z masą serową.

W dużym prostokątnym naczyniu do pieczenia (np. prostokątna forma lub naczynie do zapiekania) ułóż jedną warstwę biszkoptów Savoiardi.

Nasącz każdy biszkopt kawą.

Na biszkoptach ułóż jedną warstwę masy serowej.

Powtarzaj kolejno na przemian warstwy biszkoptów, kawy i masy serowej, aż do wyczerpania składników.

Na wierzchu posyp kakao.

Przełóż tiramisu do lodówki i pozostaw do schłodzenia przez około 2 godziny.

Tiramisu to pyszny i łatwy do przygotowania włoski deser z kawą i serem mascarpone. Można go przygotować na różne okazje, a także na codzienne wieczory w gronie rodziny. Ten przepis na klasyczne tiramisu z pewnością zachwyci każdego, kto go spróbuje.